top of page
  • Foto van schrijverBESEF FF

Lekker makkelijk hé, oordelen over anderen!


We doen het allemaal, ook al denk je van niet? Daarom is de vraag van de week ook: als jij iemand ziet lopen, vorm je dan snel een mening over diegene? Vaak wel he, maar he dat is niet erg want dat doen we allemaal. Maar waarom doen we dat met z’n alle zo massaal? Op basis waarvan vormen wij onze mening? En wat betekent oordelen eigenlijk?


Betekenis

Oordelen betekent dat je een mening over iets of iemand hebt die voor jou telt als een feit. Vaak vergelijk je iets of iemand met iets of iemand die jij al kent. Je vergelijkt het dan met wat jij vindt en je denkt dat dat normaal is.


Waarom zijn zo met z’n alle zo massaal aan het oordelen?

Het creëert voor jou een zogenaamd duidelijkheid. Ons brein wil namelijk graag antwoord hebben, zoals waarom gebeurd dit of waarom zegt iemand dit of dat. Heel vaak kunnen of willen wij de antwoorden hierop niet achterhalen omdat het veel tijd en energie kost en/of we die vragen niet willen/durven te stellen en gaan we dus af op aannames, wat dus vaak oordelen is.


BESEF FF: Mensen oordelen vooral omdat ze zelf onzeker zijn.

Door te oordelen haal je namelijk de ander naar beneden, waardoor jij je even iets beter voelt over jezelf. Vaak oordelen we omdat we ontevreden zijn over onszelf en onze leefsituatie.


Stop met oordelen

Oordelen levert echt niets op en kost alleen maar energie. Oordelen is dus verspilde energie. Energie die je beter ergens in kan steken, aan jezelf bijvoorbeeld.


Stel jezelf de vraag: waarom oordeel ik nu over iets of iemand?

Wat denk ik dan en waarom denk ik dat dan? Klopt je oordeel wel?


20 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


Post: Blog2 Post
bottom of page