top of page
  • Foto van schrijverBESEF FF

Ego

Onderzoek je E.G.O.


Eigen(wijs)


Gedrag

Opmerken/Onderzoeken


Leuk feitje: Ego is Latijn voor “ik”

Vraag van de week vanuit de BESEF-FF kalender:


Je ego is de stem in je hoofd die de hele dag tegen je praat, vaak vanuit negativiteit. Het is dat deel in jou dat zoekt naar goedkeuring, naar bevestiging en er steeds maar meer van wil. Herken jij dit?


Het EGO, wat is dat?


We kunnen er veel over zeggen, maar wat is het eigenlijk?


Het stemmetje in je hoofd dat altijd zijn zin wil krijgen.


Je ego staat je ontwikkeling in de weg. Het maakt van je alles wijs: dat je niet goed genoeg bent of dat je faalt. Je ego kent geen rust en maakt zich druk over van alles en nog wat: Status, prestaties, populariteit en angst.


Het tegenovergestelde van ego: Ik handel uit liefde en vertrouwen en rust vinden en gelukkig zijn. Het ego is altijd onderweg, heeft altijd een mening over alles en iedereen.


Persoonlijk


Het ego neemt alles persoonlijk, maar de waarheid is: wanneer iemand een vervelende opmerking maakt, gaat dat niet over jou maar zegt dat over diegenen die die opmerking maakt. Wat mensen zeggen, heeft niets met jou te maken. Zelfs als ze het heel direct zeggen. ‘Jij hebt X gedaan!’ Ze zijn eigenlijk boos om de conflicten die zij zelf hebben.


Controle


Het ego wil altijd alles controleren, controle op alles en iedereen.


Hoor je jezelf denken: Als ik dit nu zo doe, dan reageert een ander zo op mij zoals ik zou willen. Wanneer ik deze lange TO DO lijst heb afgewerkt dan heb ik pas rust, terwijl je ergens weet dat het nooit ophoudt. “Had ik maar meer geld dan kon ik die mooie schoenen kopen, auto kopen of op die luxe vakantie gaan.” Deze gedachten komen allemaal voort uit je ego. Het ego probeert jou als mens steeds veilig te houden. Dit doet ego door je binnen jouw comfortzone te houden. Door ervoor te zorgen dat je geen rare dingen doet, doet waar je vertrouwd mee bent en vooral doorgaat zoals je gewend bent. Het effect dat ego heeft op jou is dat je je niet verder ontwikkelt. Dat je blijft zoals je bent.


Wil jij jezelf klein houden?


Ik denk niet dat wij dat willen. We willen juist groot zijn, groots denken en met grote stappen vooruit op weg naar jouw droomleven. Het is tijd om nieuwe, positieve verbinden te maken. Dat doe je door positief aan de slag te gaan met wat jij wil bereiken. Hoe weet je nu dat je op de goede weg zit? Dat ga je voelen, je voelt inspiratie, je wordt enthousiast en je gaat erbij stralen.


BESEF FF: If someone corrects you and you feel offended, then you have an ego problem.”

Een aantal trucjes om je ego te herkennen:


1. Je ego vergelijkt jezelf, jouw situatie, jouw eigenschappen, jouw bezittingen met die van andere mensen. Je voelt je dan óf beter óf slechter dan de ander.


2. Je ego leeft altijd in het verleden of de toekomst, dus denkt na over de dingen die zijn gebeurd of nog moeten gebeuren. Het ego kan nooit genieten van het huidige moment.


3. Je ego heeft aandacht, liefde, bevestiging nodig van andere mensen


4. Je ego zorgt voor voldoende ondersteuning bij een dipje, om zeker te weten dat je ook in je dipje blijft. Je ego probeert het altijd erger te maken


5. Je ego wil je helpen de beste, mooiste, liefste en leukste te zijn.
20 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Afleidingen

留言


Post: Blog2 Post
bottom of page